Chokolade-karamel-salttærte

Fredag den 28/3 havde jeg inviteret venner, familie og kolleger til fødselsdagshygge. Tager sådan et arrangement meget seriøst og der er styr på det lige fra borddækning til maden.

Menuen bestod af; ovnbagte tomater, bulgur/spinatbladesalat m. kikærter og andet grønt, kyllingfilet fyldt med krydderost og pakket ind i serranoskinke og en plane risotte med masser af parmesan.

Desserten, som er det, jeg går meget op i, var en chokolade-karamel-salttærte. En opskrift, der var poppet op på min facebookprofil og den måtte altså bare prøves. Da jeg så stod med alle ingredienserne og kom til at tænke på, at jeg aldrig har lavet en “rigtig” tærtedej før og at jeg aldrig har prøvet at lave karamel fra bunden – lige dér fik jeg kolde fødder og irriterede mig over, at jeg nok atter engang havde taget munden for fuld. Men ingredienserne var købt og det måtte bære eller briste.

Her efter processen kan jeg kun sige – spring ud i det. Tærtedejen kunne godt have været mere glat i konsistensen, men karamellen blev helt perfekt (min mands grilltermometer var uundværlig i denne proces).

Tærten smagte fantastisk, men man skal kun servere et lille stykke. Den falder meget tungt. Jeg serverede med en kugle is og lidt blåbær ved siden af.

DSC_0507

Brug altid termometer, når du laver karamel, så du præcis ved, hvornår sukkeret har den korrekte temperatur.

DSC_0508

Den færdigrørte karamel

DSC_0509

Karamellen hældes i tærterne

DSC_0510

Det færdige resultat.

DSC_0512

6 personer

Tærtebund:

* 150 g hvedemel

* 50 g rugmel

* 50 g kakao

* 50 g flormelis

* 150 g smør

* 2 æggeblommer

Karamel:

* 325 g sukker

* 3 spsk lys sirup

* 1/4 tsk Læsø sydeslat

* 100 g smør

* 1 dl piskefløde

* 1 spsk creme fraiche 18%

Ganache:

* 175 g mørk chokolade, 62-65 %

* 2 dl piskefløde

* 1/2-1 spsk LÆsø sydesalt eller flagesalt til at drysse med

Tærtebund: Bland hvedemel, rugmel, kakao og flormelis. Smuldr smørret i indtil blandingen ligner savsmuld. Saml dejen med æggeblommerne. Pres tærtedejen ud i en smurt tærteform, 26 cm i diameter, og stil den tildækket i køleskabet i mindst i 1 time. Tag den ud, læg et stykke bagepapir hen over tærtedejen, og fyld den med enten tørrede bønner eller kikærter, sådan at papiret bliver holdt på plads. Bag tærten ved 175 grader i 15 minutter. Fjern bønner og papir og bag bunden i yderligere 5 minutter. Køl den ned i tærteformen på en rist.

Karamel: Hæld sukker, salt og 6 spsk vand i en tykbundet gryde og kog det op. Lad det simre uden at røre til termometeret viser 170 grader. Tag gryden fra varmen og rør smør, piskefløde og creme fraiche i, indtil karamellen er ensartet og glat. Hæld den i den afkølede tærte og stil den på køl i ca. 3 timer, til den har sat sig.

Ganache: Hak chokoladen fint. Kog fløden op og hæld den over chokoladen imens du rører med en dejskraber indtil al chokoladen er smeltet. Hæld ganachen over karamellen og drys med salt. Stil tærten i køleskabet i 3 timer eller natten over.

 

Tagged , ,

One thought on “Chokolade-karamel-salttærte

  1. Lisa siger:

    Og jeg skal hilse og sige, at den smagte FANTASTISK! :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *